16/1/10

Ντίνα Χατζηνικολάου -η αγαπημένη μου "θεία Ντίνα"



«Στενό δρομάκι για μένα είναι ό,τι ζητώ...»

Υπάρχουν καλλιτέχνες που χάνονται από τη μουσική σκηνή επειδή δεν καταφέρνουν να βρουν το στόχο τους. Και κάποιοι άλλοι, που εξαφανίζονται μόνο και μόνο επειδή δεν θέλουν να προδώσουν τα οράματά τους και να συμβιβαστούν με τους κανόνες που επιβάλλει το κατεστημένο των δισκογραφικών εταιριών. Από λεπτότητα, ευαισθησία και ανθρωπιά.

Η Ντίνα (Παπασταύρου) Χατζηνικολάου ανήκει σίγουρα στη δεύτερη κατηγορία. Μια εξαιρετική ευαίσθητη γυναικεία φωνή, που έγραψε τραγούδια όταν ακόμα η γυναίκα-συνθέτης ήταν λίγ’ ως πολύ ένα ταμπού για την ελληνική δισκογραφία. Δεν κυνήγησε την επιτυχία, όχι επειδή την έβλεπε μακριά της, αλλά επειδή μοναδική της πρόθεση ήταν να διοχετεύει την τρυφερότητά της μέσ’ από ένα ουσιαστικο άγγιγμα ψυχών και να απολαμβάνει το παιχνίδι της ίδιας της δημιουργίας. Οι ερμηνευτές με τους οποίους συνεργάστηκε (Πόπη Αστεριάδη, Τζένη Βάνου, Ζωή Κουρούκλη, Άντζελα Ζήλια, Κρίσταλ κ.ά.) δεν θα ξεχάσουν ποτέ τη ζεστή, «παρεϊστικη» ατμόσφαιρα που επικρατούσε στις πρόβες και στις ηχογραφήσεις των τραγουδιών της.

Έγραψε πολλά τραγούδια, όμως λίγα είχαν την τύχη να δουν το φως της δημοσιότητας. Και δυστυχώς ακόμα λιγότερα να δισκογραφηθούν.

Την έπεισα να ανοίξει το χρυσό ντουλάπι με τις μουσικές της αναμνήσεις και να μου εμπιστευτεί όσα τραγούδια είχε κρατήσει σε μπομπίνες, κασέτες και δίσκους. Τα περισσότερα ηχογραφήματα διασώθηκαν σαν από θαύμα, κι έτσι είχα τη χαρά να τα συγκεντρώσω σε δύο cd, με σκοπό να τα ξαναθυμίσω στους παλιούς και να τα κάνω γνωστά στους νεότερους. Έτσι, μόνο και μόνο για να μείνει στην ιστορία ότι υπάρχουν συνθέτες που γράφουν μουσική από αγάπη για την ίδια τη μουσική.

Αντιγράφω και ένα σύντομο βιογραφικό:

Η Ντίνα Χατζηνικολάου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ασχολήθηκε με τη μουσική και την παιδική λογοτεχνία - ιδιαίτερα με την ποίηση. Σπούδασε μουσική στο Ωδείο Αθηνών και έγραψε τραγούδια που κυκλοφόρησαν σε δίσκους ή ακούστηκαν στο ραδιόφωνο. Το 1960, στο Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών, προκρίθηκε το τραγούδι της “Στενό Δρομάκι”, το οποίο ερμήνευσε η Τζένη Βάνου. Το 1966, το τραγούδι της “Μια Συντροφιά”, σε στίχους της ίδιας, προκρίθηκε στο 5ο Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης. Το ερμήνευσαν η Ζωή Κουρούκλη και η Άντζελα Ζήλια.

Έγραψε τη μουσική στο παιδικό θεατρικό έργο της Μαρίας Γκόπη “Ένα Παιδί μέσα στη Νύχτα” και τη μουσική στο γνωστό παραμύθι της Άλκης Γουλιμή "Η Γαλαζούλα".

Έχει βραβευτεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για την προσφορά της στην παιδική λογοτεχνία. Ποιήματα και διηγήματά της έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες, σε αναγνωστικά του Δημοτικού και σε διάφορα άλλα βιβλία και λογοτεχνικά περιοδικά. Για το σύνολο του έργου της τιμήθηκε με το βραβείο "Πηνελόπη Δέλτα".

Εκτός από τη γνωστή "Μαριονέτα", μια από τις πρώτες μεγάλες επιτυχίες της Πόπης Αστεριάδη, καταθέτω εδώ δύο ακόμη τραγούδια: το "Στενό Δρομάκι" του 1960, σε στίχους της ίδιας, με την Τζένη Βάνου, κι άλλη μια επιτυχία της Πόπης Αστεριάδη, το "Παλιά Γειτονιά", σε στίχους Δημήτρη Γιαννουκάκη, το οποίο με ιδιαίτερη φροντίδα, ευαισθησία και έμπνευση εικονογράφησε η Μαργαρίτα Πάσχου.


8 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια, Σταύρο μου!!!
    Σπουδαία δουλειά!!!
    Να είσαι καλά και εσύ και η "θεία Ντίνα"!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βιργινία Παυλοπούλου19 Ιανουαρίου 2010 στις 12:23 μ.μ.

    Τι τρυφερή μουσική...!! Πόσο καταλαβαίνω το άγγιγμα ψυχής που περιγράφει... Ευτυχώς που υπάρχουν ακόμη τέτοιοι Άνθρωποι!! Σ'ευχαριστούμε πάρα πολύ Σταύρο που μας φέρνεις κοντά τους! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλό μήνα Σταύρο! Σ' ευχαριστούμε για όλες τις αναρτήσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σταύρο σ' ευχαριστώ πάρα πολύ για την ανάρτηση του video clip!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. To ευγενες και χαριεν της απολαυσης μου θραυσμα...
    σας αγαπω κυριες μου πια.... της εφηβειας μου αθανατα κοριτσια!!!
    ευγνωμων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλώς σε βρήκα, φίλε Σταύρο! Πολύ όμορφη η ανάρτησή σου!
    Η αγαπημένη σε όλους μας Ντίνα Χατζηνικολάου, έχει προσφέρει τόσα πολλά στη μουσική, στην παιδική λογοτεχνία και ιδιαίτερα στην ποίηση! Τα "ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ" φιλοξενούν πολύ τακτικά ποιήματά της, τα οποία αρέσουν πολύ στα παιδιά. Πιο πρόσφατα αναρτήθηκε σε αυτά το ποίημα "Τα παιχνίδια του αέρα" http://akrasakis.blogspot.gr/2012/09/blog-post_20.html, το οποίο και ξεχωρίζω για τη ζωντάνια και τις εικόνες που ξεπηδούν μέσα από τους υπέροχους στίχους του!

    Σ' ευχαριστούμε που μας έφερες κοντά στην αγαπημένη μας συγγραφέα!
    Αντώνης Κρασάκης
    (εκπαιδευτικός)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩ ΤΑ CD?MAIL melodykostas@yahoo.gr σας ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπράβο Σταύρο μου!
    Υπέροχος φόρος τιμής στο έργο της αγαπημένης σε όλους μας Ντίνας Χατζηνικολάου!
    Το ήθος κι' ο ψυχικός πλούτος χαρακτηρίζει τον αληθινό καλλιτέχνη κι' αυτά ήταν τα πηγαία χαρίσματα της Ντίνας!!!
    Σ' ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή